Sohbet Girişi

islamda çocuk terbiyesi

islamda çocuk terbiyesi

islamda çocuk terbiyesi Hakkında Detaylar

islamda çocuk terbiyesi İslam ahlakında çocuk terbiyesi nasıl verilmeli Peygamberimizin çocuklarla ilişkisi Çocuk nasıl terbiye edilir Cocugun terbiyesi kime aittir Çocuğa terbiye ne zaman verilir Bir anne çocuğunu nasıl yetiştirmeli Islam dinine göre kaç çocuk

Çocuk nasıl terbiye edilir

Terbiyede esas olanlar:
Zeka:
 Çocuk, ilk gördüğü eşyayı tetkik etme, kurcalama ve sorup öğrenmeye heveslidir. Onun için çocuklara hep iyi ve güzel şeyler gösterilmeli ve soruları doğru cevaplandırılmalı. Böyle çocuğun düşünme kabiliyeti gelişmiş olur. [3-6 yaş arası buna çok dikkat etmeli. Bu zaman dilimi, beyin ve zeka gelişmesi için en önemli devredir.]

Ruh: Hassas ve alıngan çocuklara acı da olsa gerçekleri görmesi ve tahammül edebilmesi öğretilmelidir. Katı ruhlu çocuklar ise onu duygulandıracak, örnekler vererek, hassas olmasına çalışılmalı.

İrade: Güçlü iradeye sahip olmasına çalışılmalı. Zayıf iradeli çocukları biraz serbest bırakıp kendine olan güvenini arttırmalı. İradesi kuvvetli çocuklarda ise terbiye daha sert olmalı. Ancak yine sevgi ve anlayış göstermek şarttır.

Terbiyede şunlar önemlidir:
Din: Allahü teâlânın iyi, çalışkan ve dürüstleri sevdiğini, onları Cennete koyacağını, kötüleri sevmediğini ve bunları da Cehennemde cezalandıracağını öğretmeli.

Sevgi: Terbiyede sevgi gibi, ciddiyet de çok önemlidir. Ana babanın geçimsizliği, hele ayrılığı çocuk ruhunda fırtınalar koparır.

Ceza ve mükafat: Bunu yaparsan, şunu vermeyiz, sokağa çıkarmayız gibi bazı cezalar uygun ise de, kesinlikle dayak atılmamalı. Ceza kalb kırıcı olmamalı, kimsenin önünde de yapılmamalı. Yerinde yaşına göre oyuncak veya bisiklet almak gibi mükafat verilmeli. “Bu bisikleti Kuran-ı kerimi hatmettiğim için babam bana aldı” diyebilmeli.

Oyunlar: Yaşına uygun olarak, çeşitli sporlar bedenin ve zekanın gelişimini sağlar.

Çevre: Hadis-i şerifte, (Kişinin dini, arkadaşının dini gibidir) buyuruldu. İyi çevre ve iyi arkadaş edinmelidir.

islami Sohbet İslamda Çocuk Terbiyesi

İslam’ı ve kitabımız olan Kuran-ı Kerim’i bizlere en güzel şekilde öğreten Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), gerek yaşantısı gerek de ışığıyla bizlere rehber olmaktadır. 7’den 70’e her yaş grubundan insana hak dini anlatan Efendimiz (SAV)’in öğretileri geniş kitleler tarafından benimsenmiştir. Böylelikle de İslam’ı doğru öğrenen ve hakkıyla yaşayan insan, arkasından gelen nesle de örnek olur. Bu anlamda baktığımızda Asr-ı Saadet zamanındaki çocuklar da öğrendiklerini gelecek nesle aktaracakları için çok büyük önem arz etmektedir. ‘Ağaç yaş iken eğilir’ mantığıyla baktığımızda çocuğa dini eğitimi erken yaşta doğru bir şekilde vermek önemlidir.

PEYGAMBERİMİZ (SAV) ÇOCUKLARI NASIL EĞİTİRDİ?

Anne-babalar, dünyaya getirdikleri her çocuğun temel bakım ihtiyaçlarını karşılama sorumlulukları olduğu gibi onlara dini terbiye vermeleriyle de yükümlüdür. Bunu daha küçük yaşta iken ‘tehdit ya da korku yoluyla değil de sevdirerek’ aşılamalıdır. Kapasitesine uygun şekilde anlayabileceği bir dil ile anlatmak, oyunlar aracılığıyla anlatılması istenen şeyi anlatmak temel bilgileri öğrenmede en etkili yollardandır. Peki Peygamberimiz SAV bunu nasıl yapardı?

ÇOCUKLARA BAZI GÖREVLER VERİRDİ…

Asr-ı saadette çocukluk çağındaki bazı sahabeler, Peygamberimiz (SAV)’in kendilerine şakalar yaptığını, küçük oyunlar oynadığını, beraber koşuşup neşelerine ortak olduğunu nakletmişlerdir.

Hz. Enes’in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (SAV) çocuklara ayakkabıları düzeltmek, abdest için su ve leğen hazırlamak, misafirlere içecek dağıtmak, mektup taşımak gibi görevler vermiştir. (Buhari, Cihad 74, Vudû 16, Eşribe 21; Müslim, Taharet 69)

ÇOCUKLARA İMAN BİLİNCİNİ AŞILARDI…

Peygamberimiz (SAV)’in çocuklara imanın esaslarının öğretmeye çalışmasını şu örnekten anlayabiliriz: Hz. Peygamber (SAV) henüz ergenlik yaşına gelmemiş İbnu
Seyyad’a “Benim Allah’ın elçisi olduğuma şehadet eder misin?” diyerek, bu
çocuğu iman edip Müslüman olmaya çağırdığını13, yine kendisine hizmet eden
Yahudi bir çocuk hastalanınca, onu ziyarete gittiğini ve bu esnada onu İslam’a
davet ettiğini, çocuğun da babasından izin alarak Müslüman olduğuna rivayetlerden rastlamaktayız.

PEYGAMBER EFENDİMİZ (SAV)’İN ÇOCUKLARLA İLİŞKİSİ NASILDI?

Sevgili Peygamberimiz (SAV), çocuklara doğduklarından itibaren şefkat ve merhametle yaklaşmışlardır. Anlayabilecekleri şekilde onların seviyelerine inerek hatta gerekirse oyun ve sohbet yoluyla öğretilerini yapmışlardır. Örneklere baktığımızda; Bir gün Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV) torunları Hz. Hasan’a (ra) şu öğütleri vermişlerdir. ‘Hasan! Beş vakit namazını aksatmadan kıl. Sana şüpheli gelen her şeyi terket. İçinde şüphe uyandırmayan şeye yönel. Çünkü doğruluk insanın gönlüne huzur verir. Yalan ise huzursuzluk uyandırır.’ (Tirmizi)

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) torunları olduğu gibi sahabelerin çocuklarına da muallimlik yapmışlardır. Asr-ı saadette yaşı küçük sahabeler Peygamber’imizin (SAV) yanına geldiklerinde her zaman sevgi ve merhametle karşılaşmışlardır. Çocuklara Allah’ın birliğine iman etmeyi, Allah’ın farz kıldığı ibadetleri yapmayı, duadan hiçbir zaman ayrılmamaları gerektiğini söylemiştir.

Efendimiz (SAV) yaşı ilerlemiş, çoluk çocuğa karışmış sahibelere de eğitim vermişlerdir.  Peygamberimiz (SAV)’in çocukları ibadetlere alıştırma konusunda dikkatli davrandığını; tek secde ile de olsa çocukların namaza alıştırılmalarına, vakit namazları yanı sıra bayram, Cuma ve cenaze namazlarına götürülmelerine ilişkin rivayetlerden de anlamak mümkündür. (Buhari)

Mircte.org 12

Sıradaki İslami Sohbetler


Cevap bırakın

Kategoriler
kategoriler
Genel Kurallar
kurallar
kuralduabahcesi Sohbet odalarımız +18 yaş kullanıcılar için uygundur. 18 yaş altı kullanıcıların girmesi yasaktır!
kuralDini Kanallar içerisinde "canlar Sohbet" ziyaretçilerine küfür etmek, devlet görevlilerine hakaret etmek siyasi propaganda yapmak yasaktır!
kuralYaşadığınız soru, destek veya takıldığınız yerlerde #help kanalını kullanabilirsiniz.
kuralislami Kanal yetkililerinin yaptığı uyarı dikkate almayan kişiler kanaldan tamamen uzaklaştırılacaktır.
kuralDiger kullanicilara yada Sohbetislam.com organizasyonunun butunune yapilan cikar yada zarar amacli eylemler,Yeni Turk Ceza Kanunun 213. Maddesince suc teskil edip,kanal sahibi tarafinca hukuki olarak işlem başlatma hakkına sahiptır..
kuralmüslümanlar Dini sohbet odamizin "islami Sohbet" Bölümü islam'a Hizmet Etmek Amacıyla- Kurulmuş Olup, Aksine Tutum ve Davranış.Sergileyen Herkes DÜNYA ve AHİRET Sorumluluğunu Üzerine Almıştır..
kuralİslami Sohbet ve buna bağlı tüm sitelerde, "AxiSohbet" küfür, argo, müstehcenlik içeren diyaloglarda bulunmak ve argo konuşmak, Türkiye Cumhuriyeti Yasalarına, Atatürk'e, Devlet Büyüklerine hakaret etmek siyasi propaganda yapmak, ırk, dil, din, mezhep ayrımcılığı yasaktır!.
Mobil Sohbet Siteleri
kurallar

söz
yukarı