Sıla-i Rahim Hakkında Detaylar
Aziz kardeşlerim,
Bugünkü sohbetsila sohbetimizde kalplerimizi yumuşatan, gönüllerimizi birbirine bağlayan önemli bir meseleye değinelim: Sıla-i Rahim.
Sıla-i rahim, Rabbimizin bize emanet ettiği akrabalık bağını canlı tutmak demektir. Anne-baba, kardeş, amca, hala, teyze, dayı… Yani Rabbimizin bize kan bağıyla bağladığı tüm yakınlarımız. Onlarla ilgilenmek, hallerini sormak, ihtiyaçlarını gidermek, gönüllerini hoş tutmak bizim için bir ibadettir.
Kardeşlerim, şunu unutmayalım: Sıla-i rahim sadece ziyarete gitmek değildir. Bir selam vermek, bir telefon açmak, bir mesaj göndermek, kalbini kırdığımız bir akrabamızla helalleşmek de sıla-i rahimdir. Bazen küçük bir tebessüm, yılların dargınlığını eritir.
Bakınız, sıla-i rahimi terk etmek, kalpler arasına soğukluk getirir. Oysa İslam, bizden ayrılığı değil, birliği ister. Rabbimiz kalplerimizi ayırmayı değil, birleştirmeyi emreder. Bu yüzden “O bana gelmiyor, ben de gitmiyorum” demek, Müslüman ahlakına yakışmaz. Gerçek erdem, karşılık beklemeden iyilik etmektir.
Değerli dostlarım,
Bugün teknoloji çağındayız. Uzaklar yakın oldu ama ne gariptir ki kalpler uzaklaştı. Bir tıkla ulaşabileceğimiz akrabalarımızın halini çoğu zaman sormayı ihmal ediyoruz. Oysa sıla-i rahim için uzun yollar kat etmek şart değildir. Bir telefon görüşmesi bile kalpleri birbirine yaklaştırmaya yeter.
Gelin kardeşlerim, aramızdaki kırgınlıkları bırakalım. Unutmayalım ki dünya fânidir, dargınlığa, küskünlüğe değmez. Bir gün sevdiklerimizin kapısını çalmak istediğimizde çok geç olabilir. O yüzden sıla-i rahimi bugünden ihya edelim, gönülleri kazanalım.
Rabbim bizleri sıla-i rahimi yerine getiren, akrabalık bağını koparmayan kullarından eylesin.
İnsanoğlu, yaratılış itibariyle toplumsal bir varlıktır. Her birey, ailesi ve akrabalarıyla iç içe bir hayat sürmekle yükümlüdür. Bu bağların en kıymetlisi, İslam’ın büyük önem verdiği sıla-i rahimdir. Sıla-i rahim, akrabalarla ilgilenmek, onları ziyaret etmek, gönüllerini hoşnut etmek, ihtiyaçlarını gidermeye gayret etmek ve aradaki bağı koparmamaktır.
Sıla-i rahim, sadece akrabayı ziyaret etmekten ibaret değildir; kalbi kırık olanı teselli etmek, zor durumda olana yardım etmek, araya mesafe girmiş olanla yeniden bağ kurmak da bu kavramın kapsamına girer. İnsan bazen “Benim akrabam bana gelmiyor, ben niçin gideyim?” diye düşünebilir. Oysa gerçek erdem, karşılık beklemeden iyiliği sürdürmektir.
Sıla-i rahim, bireyin hem dünya hem de ahiret saadetine vesile olur. İnsan, akrabalarıyla bağını sürdürdükçe kalbi huzur bulur, gönlü genişler. Küslük, dargınlık ve kopukluk ise kalbi daraltır, hayatı tatsızlaştırır. Bir ailede sıla-i rahim kuvvetliyse, orada birlik ve dayanışma vardır. İhtiyaç anında herkes birbirinin yanında olur. Bu da toplumsal barışın temelini oluşturur.
Unutulan Değer
Günümüzde hızla gelişen teknoloji, mesafeleri kısaltmış olsa da kalpler arasındaki mesafeler büyümüştür. İnsanlar çoğu zaman akrabalarını aramayı, ziyaret etmeyi ihmal etmektedir. Oysa bir telefon araması, küçük bir selam, gönülden edilen bir dua bile sıla-i rahimin yerine getirilmesine vesile olabilir. Asıl mesele, kalpler arasında köprü kurmak ve o köprüyü sağlam tutmaktır.
Küskünlük ve kırgınlık: Ufak meselelerden doğan dargınlıklar, yıllarca devam edebilmektedir. Oysa kalbi kinle doldurmak, sıla-i rahimi zedeleyen en büyük sebeptir.
Dünya telaşı: “Vaktim yok” bahanesiyle ertelenen ziyaretler zamanla unutulur, bağlar kopar.
Bencillik: Sadece kendi hayatına odaklanmak, akrabanın halini görmezden gelmek, sıla-i rahimi yok eder.
İnsanın yaratılışındaki fıtri ihtiyaçlardan biri sevilmek ve değer görmektir. Akrabalarla ilgilenmek, bu ihtiyacı hem karşımızdakine hem de kendimize verir. Ziyaret edilen kişi mutlu olurken, ziyaret eden de huzur duyar. Birinin duasını almak, gönlünde yer bulmak, insan için en değerli hazinedir.
Sıla-i rahim, kalpleri birbirine bağlayan ilahi bir köprüdür. Bu köprü ne kadar sağlam tutulursa, toplum o kadar güçlü olur. Unutulmamalıdır ki gerçek zenginlik, mal ve makam değil; gönül bağıyla bir arada olan aile ve akrabadır. Kırgınlıkları unutup, gönülleri onarmak, hem dünya huzurunu hem de ahiret saadetini beraberinde getirir.
islami sohbet ve dini sohbetlerin yapıldığı DuaBahcesi.Org‘e ücretsiz bir şekilde giriş yap ve sohbete katılım sağla!